Cookies vereist

Om deze functionaliteit te gebruiken zijn cookies vereist. Klik op "Alles accepteren" om door te gaan.

Alles accepteren
Inloggen
Offertelijst

Lichtkennis

Lichtkennis
Geplaatst op 11-4-2022 door Fatih

Het fundament van LED; de anatomie

In de huidige LED-markt kunt u soms door de bomen het bos niet meer zien. Zo veel merken, verschillende uitvoeringen, designs en toepassingsgebieden. LED is overal. Maar waaruit bestaat de kern van LED-verlichting? Wanneer kunt u kwaliteit garanderen?

Dit begint in de basis met een aantal onderdelen van een LED-armatuur.

De LED-chips

LED-chips zijn de kern van elke armatuur. LED staat voor ‘’Light Emitting Diode". Door de elektronische halfgeleiders, ofwel diodes, in combinatie met de spanningsstromen wordt er energie vrijgegeven in de vorm van licht.

Zonder professionele apparatuur kan de kwaliteit van een LED-armatuur niet vastgesteld worden. Wel kunnen de gebruikers van LED-armaturen kleurverschil zien. Heb je bijvoorbeeld 2x dezelfde armatuur langs elkaar hangen, maar zie je toch een verschil in kleur?

Dan is de SDCM-waarde te hoog. SDCM staat voor ‘’Standard Deviation of Color Matching’’. SDCM is een kleurenspectrum gebaseerd op een 7-puntenschaal, waarvan elk punt een MacAdam ‘’step’’ wordt genoemd.

In ons productieproces garanderen wij een hoge outputconsistentie van de SDCM voor binnenverlichting. Met een maximale SDCM-waarde van <3 kan er op het blote oog geen kleurverschil gezien worden.  

Verschillen in chips

Er zijn verschillende LED-chips bij verschillende LED-armaturen. De twee meest bekende LED-chip vormen zijn de COB (Chips On Board/Chips Op De PCB) en de SMD (Surface Mounted Devices/Vast gesoldeerd op de PCB) LEDs.

COB is te herkennen aan de kleine chips die in grotere aantallen op de PCB worden gesoldeerd. In de regel kun je stellen dat COB meer lumen per watt uitstraalt dan SMD.

SMD is te herkennen aan de vaak geblokte chips. De afmetingen verschillen per SMD LED 5050, SMD LED 3528 – en de SMD LED 2835.  

De LED-driver

LED-drivers vormen ook het fundament van LED-verlichting. De doosjes regelen en leveren de stroom en worden gebruikt om LED-armaturen aan te drijven. Net als traditionele transformatoren zoals voorschakelapparaten zetten zij de netspanning om in een lagere waarde, gewoonlijk 12V-24V.

LED-drivers zetten ook de netspanning (wisselstroom) om in een constante, gelijkstroom (DC) die LEDs nodig hebben om goed te functioneren. Wij werken uitsluitend met hoogwaardige drivers. Onze Pragmalux Drivers worden geproduceerd volgens specifieke normen die gesteld zijn voor hoogwaardige LED-verlichting.

Thermisch ontwerp en warmteregulatie

Hoe een LED-armatuur warmte beheert en reguleert draagt ook bij aan de kwaliteit van een lichtoplossing. LEDs geven minder warmte af dan traditionele verlichting, maar ze produceren evengoed warmte.

Om de levensduureis van meer dan 50.000 uur te halen, moet warmte effectief weg van de chips worden geleid. Kwaliteit LEDs gebruiken metalen koellichamen met vinnen om de warmte die de lamp produceert weg te voeren en op te slaan.

Goedkopere LEDs gebruiken vaak ventilatoren of plastic koellichamen en proberen hiermee de warmte weg te geleiden. Kwalitatief gezien zullen deze onderdelen eerder uitvallen, en dus goedkopere LEDs eerder falen om de verwachtte levensduur te halen.

Kernbegrippen

Lumen en lux maken deel uit van de belangrijkste begrippen en meetstaven binnen de LED-wereld. Lux is een belangrijk begrip om rekening mee te houden tijdens de oriëntatie en aanschaf van LED-verlichting. Nog te vaak wordt de keuze gemaakt op basis van lumen (hoeveelheid licht).

Veelal kijkt men naar de lumen/ watt verhouding, of de efficiëntie van de lichtbron. Echter is lumen de totale hoeveelheid licht die wordt afgegeven door de lichtbron. Lux (lumen/m2) is de hoeveelheid licht die op het taakgebied komt én daarmee bepaalt of er voldoende licht is om de werkzaamheden uit te voeren.

Wat is het verschil tussen lux en lumen?

Lux en lumen zijn begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Lumen zegt iets over de hoeveelheid van het licht (lichtstroom), ongeacht de richting van de lichtuitstraling. Lux is de meeteenheid voor de lichtsterkte die specifiek straalt op een bepaald oppervlak.

Vaak wordt er gemeten met lux per vierkante meter (m2). De hoeveelheid lux op een bepaald oppervlak heeft vooral te maken met de lichtspreiding en gradenbundel. En op zijn beurt correleert dat met de optische materialen van een lamp of armatuur. Lumen is dus altijd een hoger getal, maar lux is waar het uiteindelijk om draait.

Wat is de relatie tussen lux en de toepassing van LED-verlichting?

Per toepassing is er een zogeheten taakgebied. Het taakgebied is bij werkplekken bijvoorbeeld het bureaublad. Hoe groter de afstand tussen het taakgebied en de armatuur, hoe lager de luxwaarde is.

Je kunt niet direct concluderen of een bepaald aantal lumen genoeg is, maar wel een gegeven aantal lux. Het gaat uiteindelijk om de toepassing en/of de bijbehorende norm. Hierbij kan gemeten worden met een luxmeter of wordt voldaan aan het aantal lux. Dit is onder andere afhankelijk van de genoemde factoren.

Conclusie: lumen zegt ieder over de totale hoeveelheid aan licht uit een lichtbron of armatuur en lux zegt iets over de totale hoeveelheid gemeten op een bepaalde oppervlakte. Het is dus belangrijker om de juiste luxwaarden te behalen. Dit is afhankelijk van de toepassing / taakgebied. Met kwalitatief goede LED-verlichting is er een hoge mate van lumenbehoud en presteert de armatuur voor een lange tijd om de initiële luxniveaus te behouden.

PRAGMALUX
✔ Ontdek onze productinnovaties en services
✔ Laat u inspireren door de laatste trends
✔ Blijf op de hoogte van beurs en evenementen

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelwagen

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen